Waarom bitloos?

 

 

Laat ik de vraag eens omdraaien.
Waarom met bit? Enkel en alleen omdat het al eeuwen zo wordt gedaan?
Voor de veiligheid? Controle?

 

Controle is niet iets dat je bereikt door een bit in de mond van je paard te steken.

Een paard kan en zal met bit even goed aan de haal gaan als er geen vertrouwen is. In de meeste panieksituaties is het zelfs zo dat het gebruik van een bit voor nog meer paniek zorgt omdat de ruiter de teugels hard gaat opnemen. In andere gevallen neemt het paard vaak het bit vast tussen de tanden, zodat je geen inwerking meer kan hebben.

 

Op buitenrit is het belangrijk een band te hebben met je paard.

Dat je paard op jou gaat vertrouwen in angstsituaties.

Dat is iets dat je opbouwt door communicatie en training. Niet door angst, inclusief de angst voor een pijnprikkel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We willen allemaal graag controle behouden.

Ik sta op de eerste rij, controlefreak dat ik ben. Maar paarden laten zich niet dwingen. Mensen nemen hun toevlucht tot meer of zwaardere hulpmiddelen om hun paard de mond te snoeren. Met medische problemen en gedragsproblemen tot gevolg.

Maar het kan ook anders. Voor meer informatie over bitloos rijden en nadelen van rijden met bit verwijs ik graag naar de site

www.bitloospaardrijden.info

 

 

 

"You can never rely on a horse that is educated by fear. There will always be something that he fears more than you.
But, when he trusts you, he will ask you, what to do when he is afraid"

Antoine de Pluvinel - 16th century equerry to King of France
 

 

 

 Werk aan communicatie, vertrouwen en respect van je paard, maar ook zeker van jou naar je paard toe.

 

De basis grondwerk zou elk goed opgevoed paard onder de knie moeten hebben. Daar gaan we verder op in op de pagina "grondwerk".

 Een onbetrouwbaar paard op de grond is ook onbetrouwbaar in het zadel.

Als er geen connectie op de grond is zou er ook niet gereden moeten worden. 

 

Is die basis goed? Dan kan je gewoon de stap wagen naar het bitloos rijden in een veilige omgeving. Wat je ook doet, recreatief rijden, springen, dressuur, western, het kan allemaal!

Ook bitloos krijgen ruiters topprestaties gedaan van hun paaard.

Het spreekt vanzelf dat veiligheid boven alles gaat, neem dus ruim de tijd om in een veilige omgeving jezelf er van te vergewissen dat jouw paard de hulpen bitloos begrijpt vooraleer je de openbare weg opgaat.

 

In de shop wil ik u graag het volgende boek aanbieden:

 

 
 
Fabels en feiten over bitloos rijden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit boek biedt heldere informatie over de mogelijkheden van rijden zonder bit, zowel voor het buitenrijden als het technisch en dressuurmatig rijden. De vele fabeltjes die de ronde doen over zowel bitten als bitloos rijden worden opgehelderd met behulp van duidelijke uitleg en verschillende soorten bitloze optomingen worden besproken, evenals de technische uitvoering van het rijden zonder bit. Dit boek is niet bedoeld als propaganda voor bitloos rijden, maar als informatiebron voor diegenen die meer willen weten over mogelijkheden en risico's, om daarop hun eigen keuze te kunnen baseren.
Lisanne Thomas is bevlogen paardenliefhebster sinds haar jongste jaren.
Al gauw teleurgesteld in het reguliere manegesysteem, ging zij op zoek naar een manier om anders met paarden om te gaan. Met vallen en opstaan leerde zij het meest van haar eigen fouten waardoor zij zich ontwikkelde tot ervaren paardentrainer, coach en therapeute. Na het behalen van haar diploma als trainer en instructrice was zij werkzaam als trainer van Andalusische hengsten in Spanje, waar ze de mogelijkheid kreeg te werken met op hoog niveau geschoolde paarden. Terug in Nederland maakte zij van haar passie haar beroep onder de naam Indigo Horsetraining, met als voornaamste werkzaamheden het opleiden van ruiters en paarden d.m.v. natuurlijke communicatie en klassieke rijkunst. Ook geeft zij cursussen, clinics en werkt ze als hoefbekapper. Haar voornaamste beweegreden is het blijven vergroten van haar kennis en ervaring om mensen en paarden fysiek en mentaal volledig tot bloei te brengen, en op deze wijze zo veel mogelijk mensen te inspireren en te begeleiden in hun ontwikkeling tot bekwame paardenmensen.
Hoe meer bewuste en verantwoorde paardenmensen, hoe meer gelukkige en gezonde paarden.
 

 

 

Meer info over onze bitloze optomingen vind je hier:

 

 

 

Wil je graag bitloos rijden proberen?

 

 


 

 

  The riders hands are not to control the horse, but to feel the horses thoughts