top of page

Boomloos

Wij zijn de trotse eigenaars van super leuke rondgeribde paarden met weinig schoft.

Begin dan maar eens te zoeken naar een geschikt zadel!

Ofwel draait het rond, of te smalle boom, of te lang ... noem maar op! We zijn uiteindelijk bij boomloos uitgekomen en al jaren zeer tevreden van de Barefoot zadels.

Van uit deze ervaring verdelen we Barefoot zadels.

Ik heb bij de start van het verdelen van Barefoot zadels een opleiding gekregen om specifiek Barefoot zadel te kunnen passen.

Maar daarnaast heb ik ook een algemene opleiding zadelpassen gevolgd om mijn kennis nog te verruimen.

De boomloze zadels zijn zo ontworpen dat het zich perfect aanpast, zelfs op de meest moeilijke paardenrug. Met dit merk weet u dat u iets van duurzame kwaliteit koopt.

 

Een boomloos zadel is echt flexibel en beweeglijk in alle richtingen is, aangezien het geen onbuigzame boom heeft.

Hierdoor volgt het alle bewegingen van rug en schouders van het paard, waardoor het paard ontspannen en vrij kan bewegen.

 

Boomloos rijden

Bij een boomloos zadel ontbreekt het harde deel, de boom, uit het zadel, waardoor het zadel zeer flexibel is.

Als ruiter voel je de beweging van het paard heel goed en het paard kan beter reageren op de beweging van zijn ruiter.

 

De boom  in een zadel is het harde deel van het zadel, gemaakt van hout of hard kunststof, dat het zadel zijn vorm geeft, en dat ook zorgt voor de drukverdeling van de ruiter over de paardenrug. Omdat de boom dus hard is, is het heel belangrijk dat deze precies past op de rug van het paard.

Als het niet lukt om een geschikt zadel met boom te vinden ben je beter af met een boomloos zadel.

 

Het zadel heeft een pommel (gevuld boogje aan de voorkant) en een cantle (gevulde boog aan de achterkant) om de vorm van het zadel te behouden en om ervoor te zorgen dat er nog ruimte overblijft tussen de schoft en de voorkant van het zadel.
Deze zadels hoeven doordat ze geen vaste pasvorm hebben is het gemakkelijker ze aan te meten, omdat het zadel zich aanpast aan de vorm van de paardenrug.
Wat wél belangrijk is, is om het goede model voor je paard te kiezen. Boomloze zadels mogen dan wel op elke paardenrug passen, er zijn nog steeds dingen waar je op moet letten.
Heb je bijvoorbeeld een paard met een erg hoge schoft, dan moet je goed opletten of hij genoeg schoftvrijheid heeft bij het zadel. Zo niet, dan moet de pommel aangepast worden. 

De juiste maat van de pommel is dus erg belangrijk!

Twijfel je, contacteer me gerust voor een passervice.

 

Het paard zal eerder nageeflijk zijn, sneller ‘door de rug’ en soepeler in zijn bewegingen zijn. De spieren kunnen zich vrijuit ontwikkelen. Het leder van het zadel blijft ‘meegroeien’ er is geen harde boom dat dit belemmerd, dit is zeer interessant voor jonge paarden waarbij de spieropbouw verandert tijdens groei en ontwikkeling, merries die drachtig zijn… de zadels blijven passen.De Pommel (voorboogje) kan vervangen worden indien het paard zeer breed of juist zeer smal is.

 

Ieder zadel in mijn assortiment heeft dikke, drukdempende, anatomisch gevormde panelen aan ieder zijde van de ruggenwervel (vergelijkbaar met soepele kussens in een boomzadel).

Deze creeert een zachte tunnel dat zorgt voor een ruggenwervel vrijheid, alsof u zonder zadel op uw paard zit, enkel zit u beter en zekerder door het voor en achterboogje en natuurlijk beugels met riemen of fenders.

Doordat er geen harde onderdelen tussen ruiter en paard zit, krijgt u een close-contact gevoel, u zit ‘in’ het zadel, uw hulpen komen veel beter door en ook voelt u het paard veel beter aan, hierdoor kunt u veel beter op uw zit rijden dan bijvoorbeeld enkel been en hand werk. Dit in tegenstelling tot standaardzadels waar u bovenop het zadel zit.

 

Al gauw werkt een ruiter meer met been en hand, doordat de zit niet altijd goed genoeg doorkomt.

Door de Barefoot wordt ook uw balans en houding aangepast op het paard en niet op het zadel. U wordt niet in een bepaalde positie gedwongen maar krijgt u een natuurlijke houding.

Ook dit is erg bevordelijk voor ruiters die snel last van rug en spieren hebben. De Barefootzadels zijn geschikt voor ieder rij-doeleind.

 

 

 

 

 

 
Wij bieden een testservice aan met verschillende Barefoot zadels

 

Welke Barefoot zadels kan je bij ons testen om nieuw aan te kopen?
- Softwalk
- Nevada
- Arizona nut
- Justadjust

- Barrydale

- Cherokee classic PRO

- Cheyenne PRO

- Arizona PRO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page